Bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet zijn uw katten in Turnhout in goede handen. Of het nu een kitten of een volwassen kat betreft, u kunt hier steeds terecht met alle mogelijke kwaaltjes. Omdat niet elke kat even graag naar de dierenarts gaat, wordt u aangeraden om uw kat alvast te laten wennen aan de reismand vanaf dat ze nog jong is.
Kitten of volwassen kat
Het is belangrijk dat u een kat kiest die bij u en uw gezin past. Katten vereisen gemiddeld minder tijd en aandacht dan bijvoorbeeld honden, maar ze hebben ook dagelijks aandacht en verzorging nodig. Oudere katten zullen vaak al zindelijk zijn en vereisen dus minder opvoeding. Daarnaast moet u nadenken of u het liefst een kater of een kattin wenst. Katten kunnen over het algemeen vrij goed in één huis leven met andere katten en met honden. Het is belangrijk dat u de dieren in het begin wat in de gaten houdt en ingrijpt wanneer ze beginnen te vechten. Hoewel katten vrij onafhankelijk zijn, kunt u hen zeker bepaalde regels aanleren. U kunt de kat onder andere leren om binnenshuis consequent de kattenbak te gebruiken.
Vaccinatie tegen tal van ziektes
Kittens moeten een eerste maal worden ingeënt met een cocktail tegen verschillende ziekten wanneer ze negen weken oud zijn. Op de leeftijd van 12 weken volgt een herhalingsinenting. Wanneer ze één jaar oud zijn, worden ze opnieuw gevaccineerd en vanaf dan volstaat een jaarlijkse herhalingsinenting. U kunt uw kat laten inenten tegen de kattenziekte, te herkennen aan hoge koorts, bloederige diarree, braken, uitdroging, sterk verminderde afweer tegenover andere ziektes en dergelijke. Voor kittens is de ziekte gevaarlijk. Een eerste vaccinatie is nodig wanneer het dier negen weken oud is. Herhalingsvaccinaties zijn aangewezen om de twee à drie jaar. Kattenniesziekte (kattengriep) is de meest voorkomende infectieziekte bij katten. Naast niezen zijn andere indicaties etter aan de neus en ogen, hoesten, pijnlijke zweren op de tong en verhoogde speekselproductie. Hoewel de ziekte relatief goed te behandelen valt, is het erg belangrijk om uw dier te laten inenten. Kattenleucose (kattenleukemie), een ongeneeslijke en dodelijke virusziekte, leidt tot een wildgroei van witte bloedlichaampjes. Gewichtsverlies, koorts, voortplantingsstoornissen en bloedarmoede komen als klachten. Besmetting gebeurt door intens contact tussen dieren. Denk hierbij aan bijten, speekseloverdracht en paren. Naast honden zijn ook katten en andere zoogdieren vatbaar voor het rabiësvirus. Omdat het virus bijna zonder uitzondering dodelijk is, is het belangrijk om uw huisdieren te laten vaccineren. Meer informatie over deze aandoening vindt u bij de pagina over honden.
Ontwormen en parasietenbestrijding
Kittens kunt u de eerste maal laten ontwormen op de leeftijd van vier weken. Een herhalingsbehandeling op de leeftijd van ongeveer 8 weken is nodig. Volwassen katten worden bij voorkeur drie à vier keer per jaar ontwormd, zeker wanneer ze veel buiten komen. Uw kat preventief behandelen tegen vlooien, teken en andere parasieten is ook belangrijk
Sterilisatie en castratie
U kunt een kattin operatief laten steriliseren vanaf dat ze de leeftijd van zes maanden bereikt. Dankzij sterilisatie wordt uw kat niet langer krols, de kans op ongewenste nestjes valt weg en de kans op melkkliertumoren en het ontwikkelen van diabetes zal dalen. De kans op baarmoederontsteking wordt eveneens significant kleiner. Katers zijn geslachtsrijp wanneer ze zes à zeven maanden oud zijn. De ideale leeftijd om uw kater te laten castreren is negen maanden. De voordelen zijn: de kans dat uw kater sproeit of plast in huis verlaagt, de urine zal minder sterk geuren, uw kater zal minder vechten met andere katers, uw kater zal minder gaan zwerven en de kans op weglopen daalt.
Goede voeding
Een goede voeding voor uw kat is van groot belang voor de algemene gezondheid van het dier. Voeding kan een preventieve factor zijn wat betreft ziektebestrijding. Leeftijd, gewicht en ras zijn factoren waarmee u rekening moet houden bij het voeden van uw kat. Maar ook het feit of het dier al dan niet gesteriliseerd of gecastreerd werd, is bepalend voor het ideale voedingsschema. Naast het voorkomen van ziekten, kan voeding ook aangewend worden om gezondheidsproblemen op te lossen. Zo bestaat er aangepaste dieetvoeding voor katten met overgewicht. Ook huidproblemen en problemen met de nieren, lever of blaas kunnen een gunstig effect ondervinden van aangepaste voeding.
Laat uw kat van haar oude dag genieten
Oudere katten krijgen last van grotere en kleinere problemen, zoals gewrichtsproblemen en artrose, incontinentie, gewichtsafname of –toename, slechte conditie van de vacht en huid, algemeen verhoogde vatbaarheid voor ziekten, vermindering van zintuiglijke functies, gebitsproblemen, hoge bloeddruk, verwardheid, tumoren en suikerziekte. Indien uw kat dergelijke symptomen vertoont en u verontrust bent, is het best om even met de kat in de praktijk langs te komen. U krijgt ook advies over verschillende preventieve maatregelen voor oudere katten. Onder andere voeding speelt hierin een belangrijke rol. Zo kan uw kat op een comfortabele manier van haar oude dag genieten.
Vragen staat vrij
Op deze pagina vindt u alvast wat meer informatie over kittens, vaccinaties en aandoeningen bij katten. Dierenartspraktijk Eric Hoet in Turnhout geeft verder ook enkele handige tips. U kunt de praktijk steeds contacteren met uw vragen. Kom langs tijdens de spreekuren of maak een afspraak.