Honden

Van pup tot oudere hond, bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet kunt u met uw trouwe viervoeter terecht voor om het even welke gezondheidsproblemen. Het is ook belangrijk om met uw hond een tweetal keren per jaar door de dierenarts te laten onderzoeken. Deze onderzoeken dragen enorm bij tot de levenskwaliteit van uw hond. Kwaaltjes kunnen zo namelijk vroegtijdig opgespoord en behandeld worden.

Op deze pagina informeren we u alvast wat uitgebreider over de verzorging die wij aan uw hond kunnen bieden. Bovendien geven we u enkele nuttige tips. Aarzel niet om ons te contacteren indien u bijkomende vragen hebt.

Pup aanschaffen

Vooraleer u zich een pup aanschaft, is het belangrijk u goed te informeren. U kunt inlichtingen inwinnen door boeken of websites te raadplegen, maar u kunt eveneens raad vragen aan uw dierenarts.

Volgende vragen kunnen u alvast helpen bij de zoektocht naar een hond:

 • Hebt u al een andere hond of kat in huis?
 • Wilt u een grote of een kleine hond?
 • Wenst u een rashond met stamboom?
 • Hebt u een grote of kleine tuin?
 • Gaat u uw hond meenemen op vakantie of kan iemand er voor zorgen?
 • Hebt u veel tijd om met de hond bezig te zijn?
 • Wilt u een waakhond?
 • Hebt u kinderen in huis of een kinderwens voor de toekomst?
 • Wilt u een reu of een teef?
 • Waar wilt u de hond vandaan halen? Bij een fokker, kennis, asiel, …?

Volwassen hond aanschaffen

U kunt er ook voor kiezen om een volwassen hond in huis te nemen. Hoewel u dan niet kunt instaan voor de opvoeding vanaf dat de hond nog een pup is, kan het erg interessant zijn om een volwassen hond in huis te nemen. Indien u een hond kiest die goed luistert en al zindelijk is, hoeft u dit deel van opvoeding al niet voor uw rekening te nemen.

De aanpak ligt uiteraard anders dan bij een pup, maar u kunt een volwassen exemplaar nog steeds dingen aanleren. U kunt het volwassen dier ook meenemen naar de hondenschool.

Identificatie en registratie

Sinds 1998 is het in België verplicht om honden te registreren. Er wordt een microchip ingeplant en een tatoeage aangebracht. Dankzij deze maatregelen en het Europees paspoort voor honden kunt u uw hond gemakkelijk terugvinden wanneer hij wegloopt. Bovendien hebt u zo meteen het bewijs in handen dat u de verantwoordelijke eigenaar van de hond bent. Daarnaast is deze wettelijke verplichting een manier om de hondenhandel beter te controleren.

Voor meer informatie, klik hier.

Vaccinatie

Wanneer u een pup aankoopt bij een hondenfokker is het hondje doorgaans al eenmaal ingeënt tegen de belangrijkste ziekten. Op de leeftijd van drie maanden moet de pup echter nogmaals de basisvaccinaties toegediend krijgen.

Vervolgens volstaat het jaarlijks een herhalingsvaccinatie door de dierenarts te laten uitvoeren. Bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet informeren we u graag over het vaccinatieschema voor uw pup of hond.

Tegen welke ziekten kunt u uw hond laten inenten?

 • Hondenziekte (ziekte van Carré)

Dit virus kent acute, ernstige verschijnselen waaronder hoge koorts, oogontstekingen (bindvlies- en hoornvliesontsteking), spijsverteringsproblemen (diarree), ademhalingsmoeilijkheden (longontsteking), huidproblemen en zenuwklachten.

Gelukkig komt deze ziekte steeds minder voor dankzij vaccinatie, maar voorzichtigheid is aangewezen, zeker wanneer uw hond veel in contact komt met andere honden. Besmetting gebeurt namelijk meestal door direct contact met een besmet dier.

 • Parvovirus

Deze aandoening is erg gevaarlijk voor pups en jonge honden. De voornaamste symptomen zijn hoge koorts, bloederige diarree en braken. Hierdoor wordt de kans op uitdroging zeer groot. Bovendien zijn besmette dieren erg vatbaar voor andere ziekten omdat hun afweermechanisme niet meer naar behoren functioneert.

Parvo is een zeer besmettelijke aandoening waarvan het virus tot een jaar kan overleven. Daarom worden tegenwoordig alle honden ingeënt.

 • Besmettelijke leverziekte (infectueuze hepatitis)

Chronische leverontstekingen zijn heel gevaarlijk voor jonge honden. De symptomen zijn vrij variabel en daarom niet gemakkelijk herkenbaar. Enkele algemene symptomen zijn braken en koorts. Om tot een diagnose te komen is dan ook meestal een laboratoriumonderzoek nodig.

 • Leptospirose (ziekte van Weil)

De ziekte van Weil is een infectieziekte die ontstaat door contact met door rattenurine besmet water. Daarom wordt deze ziekte ook wel de rattenziekte genoemd. De ziekte kan ook worden overgedragen door de urine van andere besmette honden.

De symptomen bestaan onder andere uit hoge koorts, bloedingen, rode ogen, maagdarmstoornissen en lever- en nierfunctiestoornissen. Ook mensen kunnen besmet geraken. Deze ziekte is gevaarlijk wanneer ze niet tijdig ontdekt wordt.

 • Kennelhoest

Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Verschillende bacteriën zijn samen de veroorzaker van deze ziekte.

Symptomen van deze aandoening zijn een harde, droge hoest, een verminderde eetlust en eventueel koorts. Door het verzwakken van het ademhalingsstelsel kunnen besmette honden een chronische hoest en zelfs gevaarlijke longontstekingen ontwikkelen.

Deze ziekte komt regelmatig voor, voornamelijk wanneer honden in kennels, asielen en dergelijke verblijven.

 • Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid is een zeer ernstige ziekte die bij mensen en dieren bijna zonder uitzondering dodelijk is. De besmetting met het rabiësvirus leidt tot hersenontsteking. Het virus wordt overgedragen door een beet van een besmet dier. Zelfs gekrabd of gelikt worden door een geïnfecteerd dier is gevaarlijk. U mag ook niet in contact komen met wonden van hondsdolle honden, katten, vossen of andere besmette warmbloedige dieren.

U kunt de symptomen pas waarnemen na een incubatietijd van gemiddeld 20 tot 60 dagen. Soms kan het zelfs een jaar duren vooraleer de ziekte tot uiting komt.

De ziektetekens zijn niet altijd even duidelijk. Sommige dieren hebben er niet echt zichtbaar last van. Andere dieren worden agressief en onrustig. Nog andere dieren (meestal wilde dieren) worden abnormaal tam. Ook koorts, verminderde eetlust, prikkelbaarheid en overgevoeligheid voor geluid en licht behoren tot de symptomen.

Hondsdolheid komt in België nog maar weinig voor, maar in andere Europese landen is er wel nog een rabiësprobleem. In België geldt vaccinatieplicht voor het gebied ten zuiden van de Samber en de Maas. In andere Europese landen moeten honden ook verplicht ingeënt zijn. Daarom is het belangrijk om uw hond minstens 30 dagen voor u op vakantie vertrekt te laten vaccineren.

Ontworming

Naast het vaccineren moet u uw hond eveneens laten ontwormen. Vooral pups ondervinden nefaste gevolgen van besmetting met wormen. De worminfectie kan de ontwikkeling van de pup namelijk negatief beïnvloeden. Volwassen honden hebben doorgaans minder last wanneer zij met wormen besmet zijn. Omdat zij op hun beurt echter een besmettingsbron voor andere dieren en voor mensen vormen, is het ook belangrijk om volwassen dieren op regelmatige basis te laten ontwormen.

Vraag ons bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet naar het gepaste ontwormingsplan voor uw hond. Let erop dat jonge pups best eerst ontwormd worden vooraleer ze gevaccineerd worden. Pups worden in hun eerste levensjaar bovendien in hun eerste maand meermaals en daarna bij voorkeur maandelijks ontwormd. Volwassen honden die vooral binnenshuis blijven, ontwormen we twee maal per jaar. Wanneer uw hond veel buiten komt, raden we u aan om vier keer per jaar te ontwormen.

Ontvlooien en bestrijden van andere parasieten

Elk dier kan in contact komen met vlooien. Preventie is hier dan ook aangeraden. Vraag ons bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet naar producten voor tegen vlooien. De meeste middelen zijn eenvoudig aan te brengen door middel van een pipet op de hals van het dier. Sommige producten bieden eveneens een bescherming tegen andere parasieten zoals teken.

Sterilisatie teef

Indien u geen pups wenst of niet wenst te fokken met de hond, raden wij sterilisatie aan bij teven. U kunt een teef laten steriliseren vanaf de leeftijd van zes maanden.

Bovendien zijn er een aantal voordelen verbonden aan het steriliseren:

 • Uw hond wordt niet meer loops
 • Uw hond kan niet meer drachtig of schijndrachtige worden
 • De kans op melkkliertumoren ligt veel lager bij gesteriliseerde teven
 • De kans op het ontwikkelen diabetes daalt
 • Wanneer enkel de eierstokken werden verwijderd, is de kans op baarmoederontsteking toch ook significant kleiner
 • Indien de baarmoeder ook werd verwijderd, is er geen kans meer op baarmoederontsteking

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan sterilisatie, maar deze zijn gelukkig vaak te behandelen. Zo is er vaak een gewichtstoename vast te stellen die eenvoudig verholpen kan worden door de hond kleinere porties voeding voor te schotelen. Sommige teven krijgen ook last van urineverlies, maar dit is eveneens goed te behandelen.

Castratie reu

Bij een castratie verwijderen we de teelballen van de reu. Deze onomkeerbare ingreep legt de productie van testosteron stil. U kunt een reu laten castreren vanaf de leeftijd van zes maanden.

We zetten enkele voordelen van castratie op een rijtje:

 • Het karakter van de reu kan veranderen; sommige dominante reuen worden rustiger en luisteren beter na castratie
 • Uw hond zal minder vechten met andere reuen
 • Uw hond zal niet langer achter loopse teven aangaan
 • De kans dat de hond van huis wegloopt wordt kleiner
 • Uw hond zal minder plassen om het territorium af te bakenen
 • De kans op prostaathypertrofie (vergroting van de prostaat) en voorhuidontsteking wordt kleiner

Net zoals bij sterilisatie zijn er enkele nadelen gebonden aan castratie. Elke chirurgische ingreep houdt uiteraard een zeker risico in. Bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet doen we echter steeds ons uiterste best om dat risico zo veel mogelijk te beperken. Uit ervaring weten we ook dat gecastreerde reuen een grotere kans op overgewicht hebben. Dit valt echter gemakkelijk te verhelpen door de hond aangepaste dieetvoeding te geven.

Voeding

Aangepaste voeding voor uw hond is erg belangrijk wat ziektepreventie betreft, laat u daarom door ons adviseren. Zowel kwaliteit als kwantiteit van de voeding zijn belangrijke punten. Zo heeft een pup uiteraard minder voeding nodig dan een volwassen reu. Ook tussen de verschillende hondenrassen bestaan er verschillen qua voedingsbehoeften.

Naast het voorkomen van ziekten, kan voeding ook aangewend worden om gezondheidsproblemen op te lossen. Zo bestaat er aangepaste dieetvoeding voor honden met overgewicht. Ook huidproblemen en problemen met de nieren, lever of blaas kunnen een gunstig effect ondervinden van speciale voeding.

Vraag ons bij Dierenartsenpraktijk Eric Hoet gerust meer informatie hieromtrent.
Naast voedingsadvies bieden wij ook dierenvoeding aan in de praktijk.

Oudere hond

Bij honden is het niet altijd gemakkelijk te zien wanneer ze in een oudere levensfase komen. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een aangepast programma te voorzien voor uw ouder wordende hond. Zo kan het dier zijn oude dag zo comfortabel mogelijk beleven.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een hond een senior op deze gemiddelde leeftijd:

 • Kleine rassen tot 10 kg: 8 jaar
 • Middelgrote rassen van 11 tot 25 kg: 7 jaar
 • Grote rassen van 26 kg tot 40 kg: 6 jaar
 • Zeer grote rassen van meer dan 40 kg: 7 jaar

Niet enkel de leeftijd van de hond bepaalt of hij als senior gezien kan worden, maar ook de eigen aanleg en het temperament zijn bepalende factoren. Sommige honden blijven langer speels en actief dan andere. Preventieve gezondheidszorg is erg belangrijk bij ouder wordende honden. Opnieuw speelt voeding hier een belangrijke rol in.

Van welke kwaaltjes hebben oudere honden meer last?

 • Gewichtstoename
 • Gewrichtsproblemen
 • Slechte conditie van de vacht en huid
 • Algemeen verhoogde vatbaarheid voor ziekten
 • Darmaandoeningen
 • Verminderde activiteit

Bij welke symptomen stapt u het best naar de dierenarts?

U kunt best even langskomen indien uw oudere hond één of meerdere van volgende symptomen heeft:

 • Stijfheid of mankheid bij trappen klimmen, springen, opstaan en dergelijke; dit kan namelijk wijzen op artrose
 • Slecht ruikende adem en/of bloedend tandvlees
 • Overmatig hijgen bij inspanningen en regelmatig hoesten; dit kan wijzen op een cardiovasculair probleem
 • Veranderingen in eetlust en/of gewicht; speciaal aangepaste voeding kan hier soelaas bieden
 • Vermindering van zintuiglijke functies; kan onder andere een symptoom van suikerziekte zijn
 • Verwarring, desoriëntatie, gedragsveranderingen, …
 • Slechte huid en haarverlies
 • Toegenomen dorst en meer urineren; kan wijzen op suikerziekte en nierinsufficiëntie
 • Incontinentie en in huis urineren; dit kan wijzen op infecties of andere ziekten
 • Schokkende of trillende bewegingen
 • Veranderingen in slaappatroon

Deze lijst bevat niet alle mogelijke kwalen en symptomen die op een ziekte als onderliggende oorzaak kunnen hebben. Wij raden u dan ook aan om met uw oudere hond naar de praktijk te komen vanaf het moment dat u zich zorgen maakt om zijn gezondheid.

Back to Top
Cookie-instellingen aanpassen

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer. Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden.

Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen.

Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.

 • Instellingen aanpassen
 • Alle cookies accepteren en verdergaan naar de site